En lykkelig måneds begivenheder i Næstved – Danmarks befrielse 5. Maj 1945

F 38

16 mm, sort/hvid, stum

Optaget af J.B. Melberg

 

Fotograf J. B. Melberg har foreviget noget af det, der skete i Næstved ved Danmarks befrielse den 5. maj 1945 og de følgende uger. På selve dagen er der masser af liv i Næstveds gader, og glade næstvedborgere fejrer, at Danmark atter er frit. Dannebrog ses overalt i bybilledet, og frihedskæmperne kan nu frit komme frem, og de indleder jagten på stikkere og tyskervenlige personer.

En Royal Air Force-pilot begraves, og med ham er et stort følge. Et endnu større følge er med til frihedskæmper Otto Jacobsens begravelse. Han bliver dræbt af en tysk soldat i Ringstedgade den 7. maj 1945, da han og en anden frihedskæmper forsøger at stoppe et par tyske soldater i at købe smør uden rationeringsmærker. Den tyske drabsmand lider samme skæbne, da Otto Jacobsens kammerater tager til genmæle. Den anden tyske soldat stikker af, og det udvikler sig til, at en gruppe frihedskæmpere jagter ham og andre tyske soldater over togsporene ved stationen.

Gardehusarkasernen har lidt overlast, da tyskerne indtog den i august 1943, og der er skudhuller flere steder i bygningerne. Frihedskæmperne finder den skjulte ammunition frem fra diverse opfindsomme skjulesteder, og Røde Kors i Næstved hjælper nødlidende flygtninge og krigsfanger.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s