Rundskuerne i Næstved

F 81

16 mm, sort/hvid, stum

Optaget af Johannes Andersen, Seri-Foto, Næstved

Filmklip fra rundskuerne i Næstved i 1929 og 38
Rundskuerne var datidens store folkelige byfester, der spændte bredt med store karnevalslignende optog, underholdning, salgsudstillinger og demonstrationer af både offentlige og private institutioners kapaciteter; f.eks. ved Falcks Redningskorps.

Rundskue i Næstved i årene 1929 og 38
Den første del er fra skuet i 1929. Det viser et karnevalslignende optog bestående af ”Sultanen med sine haremsdamer og dansende kvinder” som bevæger sig fra markedspladsen ud i byen.

Det næste klip viser glimt fra Rundskuet i 1938. Der indledes med salget af ”Rundskuehæfterne”, der udgjorde en betydelig del af det økonomiske grundlag for skuernes afholdelse. Som oftest – også i 1938 – var hovedpræmien en bil, men der var mange andre præmier, som doneredes af byens erhvervsdrivende.
”Byen vækkes” af blæseorkester, som går ad Ringstedgade til Axeltorv. Langt klip fra katastrofeøvelsen på havnen med Zonens og Falcks redningskorps.

9:16 minutter inde i filmen vises fine billeder af den nedrevne ”Industribygning”, hvor Kobberhjørnet ligger i dag. Bygningen danner ramme om en stor og velbesøgt Rundskueudstilling.

Til sidst vises klip fra karnevalsoptogets march fra Grønnegades Kaserne og hen over Axeltorv, hvorfra der vises fine billeder af torvet, som det så ud i august 1938.

Reklamer